Bine ai venit
Categorii ale blogului
Ultimele comentarii
Fara comentarii
Căutare în blog
Etichete

Ce este kombucha?

Posted on1 An  în urmă
Favorite0

Ce este kombucha?

Kombucha este o cultură simbiotică de numeroase specii de bacterii vii și drojdii, grupate într-un biofilm, agregat de microorganisme în care celulele se alipesc una de alta alcatuind un sistem biologic ce fascinează prin complexitatea sa. Se mai numește și „ciupercă kombucha”.
Kombucha conține un spectru foarte larg de specii de drojdii, printre care enumerăm Zygosaccharomyces, Candida, Kloeckera (Hanseniaspora), Torulaspora, Pichia, Brettanomyces (Dekkera), Saccharomyces, Lachancea, Saccharomycoides, Schizosaccharomyces și Kluyveromyce. Dintre bacterii amintim Komagataeibacter xylinus, care, prin procesul de fermentare, transformă alcoolul produs de drojdii în acid acetic. 
Ciupreca kombucha se hrănește cu ceai verde sau negru îndulcit cu zahăr. Prin procesul de fermentație rezultă o băutură ușor acidulată, cu gust placut, dulce-acrișor, de culoare gălbuie. Dar i se mai poate oferi o ușoară aromă de fructe sau plante prin intermediul unui proces numit fermentație secundară. Sucroza este transformată în glucoză și fructoză, iar acestea, la rândul lor, în acid gluconic și acid acetic. De asemenea, kombucha mai conține numeroase probiotice, enzime, aminoacizi, polifenoli, vitamine (vitamina C și complexul de vitamine B) și acizi organici (acid glucuronic, acid lactic, acid butiric, acid malic, acid usnic). Toate acestea fac din kombucha o minunată „bombă” biochimică eminamente benefică și la îndemâna oricui.
În urma fermentației rezultă și alcool. De obicei, drojdiile produc alcool, dar bacteriile din cultura de kombucha transformă alcoolul în acizi organici. Numai cantități infime de alcool, sub 0,5% din volum, rămân în băutura rezultantă.

Beneficii pentru sănătate
Kombucha nu este o nouă „invenție” și nu are legatură cu vreo „modă” de sezon, ci este o băutură veche de secole, cunoscută în diferite culturi ale lumii drept „Elixirul sănătății și al tinereții veșnice”. Primele mențiuni despre această băutură miraculoasă datează de mai mult de 2000 de ani, din zona Manciuriei, în China de Nord-Vest.
Studiile științifice moderne au confirmat și ele numeroasele beneficii ale kombuchei asupra organismului uman, pe multiple niveluri:

Detoxifiere 
Stimulează activitatea ficatului și funcția de drenare a toxinelor. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ajută la combaterea radicalilor liberi și atenuează efectele intoxicațiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deseuri radioactive. De asemenea, protejează celulele din organism împotriva stresului oxidativ. 
Se recomandă o cură de două luni, în care se consumă zilnic jumătate de litru sau un litru din acest preparat.

Aport de energie
Dacă îți doresti un plus de energie, apelează cu încredere la kombucha! Această băutură are un conținut ridicat de fier, care se formează în timpul procesului de fermentare și care ajută la creșterea nivelului de hemoglobină din sânge, lucru care asigură țesuturilor din organism oxigenul necesar. De asemenea, dozele mici de cofeină și vitamina B energizează întregul organism, de aceea kombucha este consumată de mulți sportivi, mai ales dupa orele de antrenament.

Îmbunătățește digestia
Una din calitățile estențiale ale ciupercii kombucha este accea ca ea conține bacterii vii probiotice și enzime digestive. Vorbim aici despre bacterii „bune”, apatogene, care ajută la refacerea și menținerea florei digestive și intestinale în parametrii optimi. Astfel, kombucha reduce inflamațiile, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, atenuează efectele nocive ale administrării antibioticelor, stimulează digestia, ameliorează ulcerul și colita de putrefacție și ajută, de asemenea, în tratarea candidozei. 
În general, pentru tratarea sistemului digestiv se ţin cure de lungă durată (minimum o lună) cu kombucha. Se beau minimum două pahare pe zi, de regulă pe stomacul gol. 
Este necesar să menționăm aici faptul că tratarea candidozei sau a altor probleme digestive poate fi uneori mai complicată și, în unele cazuri, până obținem rezultatele dorite, ne putem confrunta cu simptome mai puțin plăcute (cum ar fi diaree, balonare, greață, etc.). Acest lucru nu înseamnă că kombucha nu este eficientă sau agravează problema, ci evidențiază faptul că respecivele dezechilibre sunt mai accentuate și uneori avem nevoie de timp și răbdare pentru a ajunge la rezultatul optim.

Ameliorează stările de anxietate, iritabilitate, depresie
Kombucha linişteşte nervii, alungă tristeţea şi redă pofta de viaţă. Se consumă zilnic înainte de fiecare masă câte o jumătate de pahar de preparat.

Stimulează și întărește sistemul imunitar
Datorită efectelor antioxidante, kombucha ajută sistemul imunitar în lupta împotriva virușilor și bacteriilor patogene. Pentru intărirea rezistenţei naturale a organismului se fac cure de două săptamani, timp în care se consumă jumatate de litru pe zi de preparat. În caz de amigdalită și dureri de gât se face gargară cu un pahar de băutură concentrată de kombucha. Uită de gripă, guturai, sau boli epidemice în general!

Adjuvant în curele de slăbire
Prin consumul de kombucha ne putem îmbunătați metabolismul, limitând totodată acumularea de grăsime. Datorită conținutului ridicat de acid acetic și polifenoli, kombucha ajută la arderea caloriilor, reduce stratul adipos din zona abdominală, accelerează procesul de slăbire și armonizare corporală.

Reduce riscul de apariție a bolilor de inimă
Studiile au arătat că ceaiul kombucha poate echilibra foarte mult raportul dintre colesterolul „bun” (HDL) și colesterolul „rău” (LDL), în doar 30 de zile. Mai mult decât atât, kombucha obținută din ceai verde protejează colesterolul bun de oxidare. De asemenea, previne și combate ateroscleroza și hipertensiunea. Astfel, consumatorii acestei băuturi prezintă un risc de dezvoltare a unei boli cardiace cu până la 31% mai scazut. Se administrează 3 pahare de preparat pe zi, în cure cu o durată de minimum trei luni.

Ajută la ținerea sub control a diabetului de tip II
S-a constatat că ceaiul kombucha, mai ales cel obținut din ceai verde, încetinește digestia carbohidratilor, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, îmbunătățește funcțiile ficatului și rinichilor.

Adjuvant în tratamentul cancerului 
Datorită efectelor sale intens depurative, de stimulare imunitară (printre altele, administrarea sa stimulează producţia de interferon) și vitaminizante, kombucha este un remediu excelent în lupta împotriva cancerului. Poate fi folosită cu succes și în tratarea cancerului de colon în faze incipiente și a leucemiei. De regulă, se bea un litru din acest remediu pe zi, în locul apei de băut, în cure de lungă durată (minimum 45 de zile).
Kombucha este, de asemenea, benefică pentru prevenirea cancerului și în tratamentele de recuperare. Un studiu publicat în Cancer Letters arată că prin consumul de acid glucaric și polifenoli găsiți în kombucha se reduce riscul de cancer la om.

Ajută la refacerea echilibrului hormonal
Kombucha conţine şi substanţe cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandată ca remediu pentru cei de vârsta a treia (ce se confruntă cu menopauza sau andropauza), dar şi pentru copiii aflaţi în creştere, pentru cei aflaţi la pubertate şi care se confruntă cu fenomenele neplăcute specifice acestei perioade.

Previne și tratează diverse forme de artrită 
Glucozaminele din kombucha stimulează producerea de acid hialuronic, care susține și protejează structurile catrilaginoase, asigurând excelenta funcționare a articulatiilor și prevenind instalarea artritei.

Precauții și contraindicații
Este recomandat, pentru inceput, să consumi kombucha gradat, fără excese. Acizii îți curață organismul, în timp ce probioticele stimulează microflora intenstinală, dar indiferent de cât de bine sună aceasta, fiind o bautură fermentată, trebuie să o iei încet, cu pași mărunți, nu mai mult de 100 ml, per porție.
Întrucât este un stimulent destul de puternic al digestiei, kombucha va fi administrată cu prudenţă în cazul gastritei hiperacide sau a sindromului de colon iritabil. De asemenea, va fi luată în doze mici la început de persoanele care suferă de colită de fermentație, oprind administrarea imediat ce apar simptome neplăcute.
Deși are un procent scăzut de alcool (sub 0,5%), acest remediu nu va fi consumat în cantităţi foarte mari de către cei care trebuie să conducă maşina, care au activităţi ce necesită un înalt grad de precizie şi control. De asemenea, nu este recomandat consumul de kombucha pe durata sarcinii și a alăptării.

Lasa un comentariu
lasa un raspuns

Meniu

Setari

Creați un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Conectati-va

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Conectati-va